06 10 60 06 02
Home Lichaamsgerichte therapie Homeopathie Systemisch werk Voor wie? Voorbeelden Tarieven Over mij Blog Contact

Blogs

30-10-2020

Het raakt me

Een maatschappij waar mondkapjes gedragen worden, mensen in een schichtige houding elkaar op minimaal anderhalve meter proberen te ontwijken en angst zo sterk voelbaar is. Het raakt me. Meer dan ik gedacht had.


Al houdt de ene persoon van veel alleen zijn en is de ander het liefst altijd onder soortgenoten. In de basis zijn wij groepswezens en hebben contact met de ander nodig. De mate waarin verschilt, maar leven in totaal isolement maakt ziek. De mens is een kuddedier

De vrijheid om die omgang met anderen vorm te geven wordt nu beperkt. In de supermarkt herken ik nauwelijks wie er gedag zegt omdat een mondkapje het gezicht bedekt. Als ik al versta wat wordt gezegd trouwens.  Overal denk ik ineens over na. Wie mag ik wel uitnodigen, wie niet. Samen zijn, samen komen, hoe kan dat veilig en binnen de regels? Hoe begroet ik de ander? Een handdruk of een omhelzing is verboden. Ik begrijp dat. Maar ik voel tegelijk hoe mijn persoonlijke vrijheid om hierin mijn keuze te maken is afgenomen. Dat gevoel raakt me.

De cijfers van ziekte en dood die dagelijks binnenstromen, de dreiging van meer maatregelen of zelfs een volledig en strikte lockdown beheersen het nieuws en komen ook bij mij binnen. Kies ik voor de angst of kies ik voor geraakt mogen worden èn met helder verstand en mijn eigen verantwoordelijkheid vorm geven aan deze nieuwe situatie?

Binnen mijn gezin doe ik dat door mijn kinderen te begeleiden in de voor hun nieuw ontstane situatie. Het gemis aan contact, aan de vrijheid waar je juist in deze puberteitsfase zo naar verlangt, de angst die zo diep binnen kan dringen op deze kwetsbare leeftijd en het verdriet omdat het al maanden vooraf geplande verjaardagsfeest niet kan doorgaan. Ik kan het niet veranderen, maar ik luister, hoor, zie ze en bagatelliseer niet. Klote is gewoon klote….Om bij de uitspraken van mijn dochters te blijven.

Op mijn eigen kleine stukje werk ik aan het welzijn en de gezondheid van degenen die de moed hebben om hulp te vragen. Door te luisteren, te vragen, te benoemen en nooit te bagatelliseren. Door de ander te zien als volwaardig mens, gelijkwaardig. Door de ander in zijn kracht te brengen zodat degene vanuit zijn kracht in staat is zijn eigen invulling te geven aan zijn leven. Dus ook aan deze corona periode zonder te verdwijnen in de angst of ingeperkte vrijheden.

De overtuiging om een virus met een hamer stuk te kunnen slaan laat ik bij  politiek Den Haag. Ik richt me in volle overtuiging op het oprecht luisteren naar en echt durven zien van de ander. Op het verbeteren van individueel welzijn en gezondheid en zo een bijdrage te leveren aan de gezondheid en het welzijn van het grote geheel.