06 10 60 06 02
Home Lichaamsgerichte therapie Homeopathie Systemisch werk Voor wie? Voorbeelden Tarieven Over mij Blog Contact

Blogs

30-07-2020

Opvoeden...wat als je er zelf even niet uitkomt?

Kinderen dagen je uit. Ze zoeken jouw grens. Jouw grens geeft duidelijkheid en veiligheid aan je kind. Maar een kind heeft ook ruimte nodig. Ruimte om te ontdekken wat de wereld is, hoe die in elkaar zit. Leren wie hij zelf is en welke rol hij in die wereld kan vervullen. Veilig mogen vallen en weer opstaan.


Grenzen zijn dus noodzakelijk voor veiligheid. Ruimte bieden noodzakelijk om binnen veiligheid te kunnen ontwikkelen en te leren op eigen benen te staan. Waar stel je de grens? Hoe doe je dat op een veilige manier? Wanneer geef je ruimte en laat je de teugels vieren? Vaak gaat dit natuurlijk, maar soms zorgt dit dilemma tussen grenzen en ruimte ook voor hoofdbrekens.

Er is nooit een standaard antwoord te geven hoe je tussen grenzen stellen en ruimte geven kunt bewegen. Ik geloof niet in opvoedprotocollen, in vaste regels of voorschriften bij een bepaald probleem. Ieder kind is anders, heeft zijn eigen mogelijkheden en ontwikkelingstempo. Ook iedere ouder is anders. Heeft zijn eigen mogelijkheden, kwetsbaarheden en bagage uit het verleden. Kinderen kunnen je als geen ander raken op je kwetsbare plek. Je raakt het even kwijt, je ziet het even niet, je doet iets wat je juist nooit had gewild. Het gedrag van je kind raakt aan je eigen onmacht.

Als je het zelf even niet meer ziet is het niet een teken van onmacht, maar juist wijs om hulp te vragen. Die hulp bied ik. Mijn ervaring als jeugdverpleegkundige en gezinscoach combineer ik met kennis uit de klassieke homeopathie. Samen brengen we in kaart wat er speelt, waar het stagneert en wat nodig is om daar uit te komen.