06 10 60 06 02
Home Lichaamsgerichte therapie Homeopathie Systemisch werk Voor wie? Voorbeelden Tarieven Over mij Blog Contact

Lichaamsgerichte therapie

We doen allemaal ervaringen op in het leven. Plezierige, pijnlijke, verdrietige. Dat is onderdeel van het leven hier op deze aarde en helemaal niet erg. Kunnen voelen, ervaren en daarop reageren geeft de mogelijkheid tot groei en ontwikkeling van je eigen identiteit.

Het wordt anders als pijnlijke ervaringen overweldigend zijn, keer op keer herhaald worden of op jonge leeftijd plaatsvinden. Als er dan geen veilige ruimte is (een veilige plek maar vooral ook een veilige ander) om de ervaring te verwerken en de emoties die er bij opgeroepen worden te reguleren ontstaan er splitsingen in je systeem.  Eenvoudig uitgelegd (maar vaak vele malen complexer dan hier beschreven) splitst je systeem in delen:

  • Een overleefdeel zorgt dat je door kunt. Dat de emoties worden weggestopt in het lichaam. Niet voelen, maar leven vanuit je hoofd. Het overleefdeel werkt hard om je uit het voelen te houden.
  • Een traumadeel dat de onverwerkte ervaring draagt. Daar is zoveel te voelen dat het te overweldigend is toe te laten. Het overleefdeel zorgt voor de bescherming tegen al deze gevoelens.

Door deze splitsing verlies je verbinding met delen van jezelf. Meestal zonder dat je het in de gaten hebt. Het overleefdeel is een prachtig mechanisme dat je in dat moment dient. Je kunt verder. Je kunt door. Je valt niet om. Je gaat niet dood. Helaas worden delen van het zelf ontoegankelijk. Je lichaam wordt niet volledig bewoond. Soms gaan er jaren voorbij maar er komt een moment dat dit gaat knellen. Dan ontstaan klachten (lichamelijk, mentaal en emotioneel) die je niet goed kunt plaatsen. Daarbij ervaar je emoties in allerlei situaties die je niet echt begrijpt. Overmand worden door boosheid, angsten, verdriet. Vaak overweldigend en niet echt passend voor de situatie in het nu. Dat zijn de momenten dat het traumadeel zich laat voelen.

‘Oud zeer verstopt zich in je lichaam en kan ineens tevoorschijn komen’

Uit ‘Oud zeer’ van Bram Bakker

Wat gaan we doen?

De basis van waaruit ik werk is altijd een veilige ruimte tussen jou en mij waarin je aanwezig kunt blijven (zodat je niet wegschiet en de sessie in een roes aan je voorbij gaat). Voor het leggen van deze veilige basis neem ik de tijd. Zo lang als nodig. In het leven is immers vaak al heel veel onveiligheid ervaren.

Vanuit deze veilige verbinding tussen jou en mij ontrafelen we samen de patronen van je overleefdeel  en maken stapje voor stapje weer verbinding met jouw energie, met jouw authenticiteit.

Hoe?

Jouw lichaam wijst de weg. Door te vertragen in veiligheid kun je je bewust worden van de signalen die je lichaam geeft. Dat geeft informatie. Je leert herkennen wat je eigen beweging is, welke van het overleefpatroon en waar de energie in jouw lichaam onvoldoende stroomt. Stap voor stap brokkelt het overleefpatroon af, worden de emoties samen gereguleerd en ontstaat er vrije ruimte voor jouw energie. Het gaat niet om doen maar om ervaren en voelen.

Lichaamsgericht werken betekent dat we werken met de informatie die het lichaam geeft. Het gaat niet over aanraken. Voor lichaamsgericht werken is geen lichamelijk contact nodig!

Waar?

Binnen in mijn praktijkruimte aan huis of buiten in het gebied van de Posbank en Veluwezoom. Samen onderzoeken we wat jou het meeste dient.

Praktische informatie

Voor een sessie reserveer ik twee uur zodat er ruim tijd is. Dat betekent niet dat je de twee uur moet volmaken. De tijd die jij nodig hebt. Daar gaat het om.

 De frequentie is aan jou. Het tarief is 90 euro per uur.

 

Iedere verandering begint met een eerste stap. Je bent heel welkom!